Geschiedenis Crystal Park 2017-08-15T09:40:36+00:00

DE GESCHIEDENIS VAN CRYSTAL PARK

Eerste krantenartikel Crystal Park

VAN START

De geschiedenis van Crystal Park begint op 25 januari van 1991 met de inschrijving in het handelsregister van de KvK als de eenmanszaak van Gerbrand Pot.

Op dat moment studeerde hij nog contrabas en basgitaar aan het Conservatorium in Arnhem en hij wilde zijn activiteiten – bestaande uit optreden, managen van bands en de realisatie van muziekproducties – meer bedrijfsmatig uitvoeren en professionaliseren.

Het bedrijf was gevestigd op een zolderetage aan de Deventerweg 129 in Zutphen.

IN DE GARAGE

Er werd voor een aantal maanden een kantoor betrokken op de eerste verdieping van café ‘OMA’ (Ochtend Middag & Avond – nu genaamd Café ‘Schatjes’) waar cursussen werden gegeven en activiteiten voor het café werden ontwikkeld. De situatie van ‘kroeg aan huis’ leidde tot veel gezellige momenten en voldoende openstaande rekeningen…

In de zomer van 1992 werd de garage van 6 bij 3 meter bij het ouderlijk huis aan de rand van Zutphen omgebouwd tot geluidsstudio. De faciliteiten werden steeds uitgebreid met de nieuwste apparatuur en er werd voor het eerst een Apple Macintosh aangeschaft. Deze Mac II stond in een kast van KPMG in Amsterdam te verstoffen en mocht worden overgenomen voor 1.000 gulden – wat voor die tijd een zeer goede deal was.

Tussen 1992 en 1995 werden verschillende cd’s geproduceerd waarvan vele voor het Duitse platenlabel Autogramm. Crystal Park realiseerde de opnamen, mixage en de mastering van cd’s voor onder meer Porff (D), Woodside Now (Schotland), The Cane (D), MaMa (Fr) en uit Nederland onder meer de Handrik Haverkamband, Free Kick en de solo-cd van Ton Dijkman (drummer Marco Borsato).

Mengpaneel in de studio van Crystal Park
Gerbrand Pot digitale geluidsbewerking

RADIOCOMMERCIALS

Naast muziekproducties in die jaren ontdekte Gerbrand de reclamewereld en begon in 1993 radiocommercials te produceren. Via Pim Kaper – die later een van zijn beste vrienden werd – ontmoette hij de directie van Omroep Gelderland en werd hij huisproducent.

Naast radiospots voor regionale omroepen werden ook al snel spots voor landelijke zenders gemaakt. Toen een voice-over op een keer niet kwam opdagen en de deadline moest worden gehaald sprak Gerbrand zelf de tekst in en de klant was zeer tevreden.

Vanaf dat moment kon er met zeer grote snelheid worden geproduceerd want Crystal Park had alles in de hand; de creatie (het bedenken van een concept en het schrijven van teksten), de productie (muziek en geluidseffecten) en de voice-over.

STEEDS DRUKKER

Inmiddels werd het steeds drukker en liepen de verschillende producties af en toe flink door elkaar; soms moest een band een korte pauze nemen zodat er snel even een voice-over kon worden ingesproken en de commercial kon worden gemonteerd. En met commercials werd op dat moment veel geld verdiend. Ter vergelijking: een bandje was bereid om tussen de 350 en 450 gulden per dag te betalen, terwijl een radiocommercial als snel tussen de 500 en 1500 gulden opbracht. En dat smaakte naar meer…

1995 – er waren inmiddels twee audiostudio’s operationeel waarvan de ene gericht was op muziekproductie en de ander op meer commerciële producties. Naast de garage achter het ouderlijk huis was er ook een compacte studio op een inmiddels betrokken etage aan de Nieuwstad 9 in Zutphen. Het managen van twee locaties bleek wat lastig, dus werden de studio’s op de Nieuwstad samengevoegd. Ten koste van de slaapkamer, die moest verhuizen naar een klein kamertje waar het bed nauwelijks in kon…

Gerbrand Pot presenteert TV-programma